10 December 2008

THE PURPOSE OF CHRISTMAS

PARTEA INTII - Rick Warren
SCOPUL CRACIUNULUI

Craciunul este cea mai mare celebrare din lume, in fiecare an. Alte sarbatori au cite o singura zi dar Craciunul este sarbatorit cu o luna inainte…a douasprezecea parte a anului. In timpul sezonului de Craciun bilioane de oameni pun deoparte rutina lor normala ca sa-si decoreze casele, sa trimita felicitari de Craciun, sa cumpere cadouri, merg la partys de Craciun, merg la servicii bisericesti de Craciun, cinta cintece de Craciun, colinzi, se uita pa programe speciale de Craciun si calatoresc distante lungi ca sa-si petreaca aceasta sarbatoare cu familiile lor. Aspecte de Craciun si cintece de Craciun umplu aerul ce-l respiram peste tot in jurul nostru… Sint magazine si chiar unii oameni au profesii dedicate in exclusivitate acestei sarbatori, pentru pregatirea sarbatorii sau celebrarea ei. Cind vine Craciunul, nu o sa fi luat prin surprindere ca el este peste tot in jurul tau…nu poti sa-l eviti.

Daca stai sa te gindesti este absolut de neconceput ca aceasta nastere simpla a unui copil de taran, nascut cu 2000 de ani in urma in Orientul Mijlociu a cauzat atita comotie - nasterea lui inca produce trafic in ziua de astazi in New York sau Tokio sau Rio de Janeiro.

Poate nu ti-ai dat seama ca de cite ori te uiti la un calendar sau iti faci program pentru un lucru pe calendar, il folosesti intr-un fel pe Domnul Isus ca punct de referinta. Pentruca nasterea lui a impartit timpul in …BC(before the Lord) si AD(anno Domini, in the year of the Lord)…inainte de Christos si dupa Christos. Orice eveniment din istorie si orice eveniment in calendarul de astazi arata citi ani si cite zile sint de la nasterea Domnului Isus, de cind a aparut El pe pamint.

Chiar si ziua ta de nastere este datata in functie de ziua Lui de nastere.

In noaptea in care Domnul Isus Christos s-a nascut in Bethleem, un grup mic de pastori isi vedeau de tumele lor in tacere pe un cimp din apropiere. Uitindu-se sus inspre cer, nimic nu era deosebit de mii de alte nopti mai dinainte. Dar ceea ce era sa se intimple a transformat nu numai viata pastorilor dar bilioane de alte vieti. Lumea nu mai avea sa fie la fel. Dintr-o data o stea de o nespusa stralucire a aparut pe cer si l-a luminat prin stralucirea ei si un inger al Lui Dumnezeu a aparut si a inceput sa vorbeasca cu ei. Parea de necrezut ce se intimpla si ei sarmanii s-au speriat.

Biblia ne da povestea originala de Craciun Luca 2:8-14

Ingerul le-a spus ca Craciunul o sa le aduca o bucurie nemaipomenita pentru toti oamenii. Chiar? Pentru asa de multi oameni pregatirea de Craciun ajunge sa fie asa o inconvenienta si nu pare o sursa de fericire. Este mai degraba o sursa de stres. Se simt sub presiune nu simt placerea de Craciun. Este mai mult o datorie , nu o delectare. Mai degraba ai zice sa sufera Craciunul nu ca-l savureaza.

Poate sint unele motive pentru care nu te simti in largul tau sau esti singur sau esti depresat de Sezonul Craciunului. Poate nu-i chiar asa placut sa-ti petreci timpul cu unele rude …mai putin agreabile. Poate unele relatii sint inconfortabile si tensiuni exista in multe familii. Poate n-ai cu cine sa fi de Craciun. Craciunul s-ar putea sa-ti aminteasca de unele pierderi din viata, sau schimbari dureroase. Poate religia ta nu include Craciunul, sau poate n-ai nici o credinta si uitindu-te la altii cum celebreaza nu te face sa te simti bine. Poate esti extenuat si fara vlaga de multele evenimente ale anului care a trecut. Anul asta de Craciun trebuie sa stii ca Dumnezeu este interesat in mod personal de tine , cum te simti, si la fel si eu…de aceea am scris aceasta carte.

Nu conteaza trecutul tau, religia sau problemele sau circumstantele tale, Craciunul este cea mai buna veste pe care ai putea-o primii. Sub toate sunetele si semnele Craciunului atit de vizibile sint niste simple dar profunde adevaruri care pot transforma viata ta pentru mai bine; atit aici pe pamint cit si pentru totdeauna, in eternitate. In momentul asta nu exista nimic mai important pentru tine sa intelegi decit implicatiile Craciunului in viata ta.

Daca incetinesti doar pentru citeva minute, si iti faci timp sa citesti aceasta carte “The purpose of Christmas” (Motivul Craciunului), poti primi si te poti bucura de cel mai minunat dar de Craciun pe care l-ai avut vreodata. Este Darul Lui Dumnezeu pentru tine.

Darul Lui Dumnezeu pentru tine de acest Craciun are trei calitati care-l fac unic. In primul rind este cel mai scump dar pe care l-ai primit vreodata. Nu se poate pretui. Isus a platit pentru el cu insasi viata Lui. In al doilea rind este singurul dar pe care-l vei primi vreodata sa existe pentru vesnicie, pentru totdeauna. In al treilea rind este un dar foarte practic - un dar pe care-l folosesti in fiecare zi pentru tot restul vietii tale. Esti interesat de acest dar?

Nu este intimplator ca citesti aceste rinduri. Dumnezeu ti-a planuit nasterea, si chiar inainte de a te fi nascut tu, stia si de acest moment , stia ca va veni. Este chiar posibil ca toata viata ta pina la punctul asta a fost o pregatire ca acum tu sa primesti darul asta fara de plata de la Dumnezeu.

In prima noapte de Craciun, ingerul a anuntat 3 motive pentru nasterea lui Isus: celebrare, salvare si impacare.

1 comment:

simona said...

Sunt putini ani (dar atat de plini!!!) de cand am descoperit "the real reason for the Christmas season"... Si eu m-am simtit deprimata, stresata, obosita ... "Iar facem pooomul...???" Nu cunosteam pe vremea aceea reala incarcatura a Craciunului...

Acesta a fost al 4-lea Craciun sarbatorit cunoscand in suflet si duh adevarata sa semnificatie ... Reactia mea??? "Hai sa facem un pom frumos si vesel colorat precum inimile noastre bucuroase si multumitoare ... pentru ca in noaptea aceasta ... Domnul nostru se naste!!!!"