09 July 2009

FOREVERLAND...

In sfirsit s-a terminat si circul cu Michael Jackson. Nu pot sa nu admit ca straduinta familiei si a fanilor a avut succes in faptul ca au reusit cel putin in moarte sa-l arate uman. Paris Jackson, fetita lui...prin cele citeva cuvinte a reusit sa atinga inima celor ce au privit-o luindu-si ramas bun de la singurul parinte pe care l-a cunoscut.
Sint multe de discutat si nu exact despre Jackson…doar ca mie cel putin mi s-a parut ca a reusit in cei 50 de ani de viata sa acumuleze o colectie substantiala de probleme…si nu orice probleme, dar problemele secolului nostru.
As spune doar citeva…de exemplu, copilaria. Ceva asemanator cu eroii lui David Copperfield, nu? Pina la un anumit punct, hai sa fim seriosi ca mai toti ne putem regasi bucatele din propria noastra copilarie. Pe vremea mea, parinti si bunici deopotriva spuneau ca "bataia a fost rupta din rai"…si ca atare se simteau datori s-o foloseasca oridecite ori era nevoie. Acum e drept…a lui MJ a fost cu scopul sa-l faca dansator. Ok…a fost nedreapta. Mi-aduc aminte de citeva situatii personale pe care le-am considerat nedrepte. Dar stiu alti copii care au fost neglijati si batuti…unii chiar pentruca mergeau la biserica…si ce oameni faini si ce caractere frumoase…si ce oameni de familie si ce stilpi de societate si ce parinti de treaba au ajuns! Un lucru e sigur…trebuie sa ne oprim la un moment dat sa blamam pe altii pentru starea noastra. Exista o limita si un timp in care trebuie sa spunem destul…sa punem trecutul pe raftul cu amintiri si apoi sa ne insusim raspunderea pentru prezent si pentru propriile noastre actiuni.
Dumnezeu nu ne lipseste de discernamint . Si atunci cind il cautam pe El…gasim intelepciune.
Vorbind de problemele secolului nostru si mentalitatea bolnavicioasa care am capatat-o cu totii, imi vin multe in minte. Traim ca si cind ar trebui sa avem o viata perfecta, ca si cind asta-i tot: aici si acum…si vom traii pentru eternitate aci jos in raiul pamintesc. Ma mir ca nu ne-am facut cu totii un "Neverland"…unde sa adunam toate jucariile posibile si sa ne izolam de restul lumii , chiar si de familie ca si Jackson. Oh…dar gresesc; cred ca unii dintre noi exact asta am facut, nu? Bineinteles nu la dimensiunile la care a putut MJ…dar…si noi cind am ajuns la un pic de bunastare am inceput sa ne izolam si sa adunam cite jucarii am reusit...si pe linga noi tot felul de oameni care agreeaza cu noi si nu ne contrazic niciodata. De ce sa avem linga noi o persoana care sa ne iubeasca suficient incit sa ne spuna adevarul: nu bea, nu te destrabala...nu face cutare lucru ca nu e bun…ca intr-o zi vei regreta…ca nu se potriveste cu caracterul de credincios…sau de om?! Ca sa evitam orice critica…am indepartat pe oricine ar fi avut curajul sa fie obiectiv; si astfel am indepartat pe cei care din dragoste ne-ar fi oprit din drumul nostru catre pierzare. Sintem noi mai buni decit MJ in aceasta privinta? Nu este de natura umana ca atunci cind cineva face ceva rau sa se lepede si sa se izoleze de cei care le-ar aminti ca viata lor nu este tocmai in regula?
Citeam undeva ca viata lui MJ a fost de la matur la imatur; ca pe vremea cind era de 10 sau 11 ani ajunsese un cintaret si un dansator matur, ca apoi sa regreseze…in special in viata privata. Mi-am amintit de un verset din Biblie care spune ca cine cauta sa-si scape viata , o va pierde. Saracul MJ…dormea intr-o camera oxigenata special pentru el si se spala cu apa special purificata…si mai stiu eu ce altceva facea ca sa-si prezerveze viata. Viata asta este trecatoare…sa exageram in grija pentru ea este pierdere de timp. Mai degraba sa investim in cea eterna…Cit despre omul interior…trebuie sa-l crestem. Asta inseamna hrana …Cuvint...
Sint sigura ca sint si alte lucruri de gindit vizavi de subiectul asta. Incerc din tot ce se intimpla in jur sa caut un bob de intelepciune, ca omul cit traieste tot invata. Cind aratam cu degetul la cineva, se spune ca alte 4 degete le indreptam catre noi insine. Sa-l criticam pe MJ nu mai are rost. Sa ne vedem in unele din greselile lui este insa valoros…pentruca noi mai avem timp sa facem schimbari.
Cel mai valoros lucru ce l-am gindit astazi? Ca ar trebui cu totii sa avem un prieten sincer…unul care sa aiba curajul sa ne atentioneze cind o luam razna…si sa fim si noi un astfel de prieten cuiva. Dar mai cu seama sa nu uit ca nu este alt prieten mai bun ca si Isus. Si in Cartea Sfinta toate cuvintele imi sint adresate cu un scop. Unele de mingaiere si unele de mustrare. Am nevoie de absolut toate ca sa ajung la "Forever Land" ...

7 comments:

AICISIACUMACOLOCURAND said...

„Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.”
Filipeni 4:8

„Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, ca unii cari ştiţi că veţi primi dela Domnul răsplata moştenirii. Voi slujiţi Domnului Hristos.”
Coloseni 3:23

AICISIACUMACOLOCURAND said...

Mai avem putin de mers

(versuri si muzicâ de Niculitå Moldoveanu)

Mai avem outin de mers

Pân-la tinta mult doritå

Plânsul nostru va fi sters

De Lumina-nvesnicitå.



Mai avem putin de stat

Pe pâmântul fårå pave,

Si în cerul minunat

Un etern popas vom face.



Mai avem putin de dus

Crucea pregåtirii noastre,

Si zbura-vom mult mai sus

De tariile albastre.



Mai avem putin, putin

Pân-la Sfnta Intålnire,

In våzduhul cristalin,

Cu Isus, Preascumpul Mire.

El så ne ajute så-L asteptåm “cu mijlocul încins si cu fåcliile aprinse” (Luca 12). Serban Constantinescu

http://heisable.wordpress.com/

Niko said...

Rodica,
"bataia a fost rupta din rai" e un citat din vechiul testament. O data cu venirea lui Iisus pe pamant singura lege universala e iubirea de aproape. Michael nu a avut aceasta iubire si in plus n-a avut niciodata o viata normala in care sa interactioneze firesc cu oamenii, o viata in care sa isi poata dezvolta personalitatea.
Nu familia si fanii l-au facut uman, era un adevarat OM: nu uita ca a murit sarac si ca a intrat in cartea recordurilor pentru sprijinul financiar catre societati caritabile. In urma cu cativa ani a gasit un copil bolnav si trist intr-un orfelinat din Budapesta. I s-a spus ca e pe moarte iar el a zis ca nu lasa asa ceva sa se intample, a plecat de acolo cu copilul in brate si chiar i-a salvat viata. Asta e doar unul din multele gesturi frumoase pe care le-a facut si pe care noi ceilalti care l-am judecat mereu pentru infatisarea lui si pentru "excentricitatile" lui nu le facem.
Michael e langa Domnul, sunt sigura de asta!

Rodica Botan said...

Niko...in cer se intra doar prin singele Domnului Isus Christos si nu prin fapte. Sint sigura ca Michael a facut multe fapte bune...a avut de unde si da...i-au placut copii. Si el a fost tot un fel de copil, cel putin asa s-a purtat. Daca sau nu a abuzat pe acesti copii...el stie si Domnul stie. Cert este ca comportamentul lui nu a fost de loc normal. Eu nu cred ca un om care aduce pe copii altora acasa si se culca cu ei in pat este normal...chiar daca nu le face nimic.

Dar asta este trecutul lui si el va da socoteala de el. Si noi de al nostru.

Ceea ce am scris eu despre el a fost doar sa bat clopotele ca si noi putem face unele greseli pe care le-a facut Michael...si cele pe care le-am amintit eu...sint posibile...Cit despre Micheal linga Domnul...nu ma pronunt nici cum. Daca a facut ceea ce a facut tilharul de pe cruce, cind si-a cerut iertare in ultimul moment al vietii...va fi acolo, iar daca a facut ce a facut celalalt...va fi...dincolo. Noi nu putem sti unde este pina ne-om duce acolo...

Niko said...

Rodica,
noi toti suntem faptura lui Dumnezeu. Toti purtam in noi Duh Sfant iar calea pe care putem ajunge in Rai este sa respectam cu sfintenie cele zece porunci. Si una din aceste porunci spune: nu judeca!
Ortodocsii cu atat mai mult nu judeca niciodata un om care a murit indiferent ce ar fi facut cu viata lui. Se spune asa: "De morti numai de bine!"
Dumnezeu sa il odihneasca!

Rodica Botan said...

Niko....Cele 10 porunci au fost date de Moise. Ele sint bune...dar Biblia spune ca nu s-au putut respecta.Nimeni n-a putut sa le tina...si cind calci o lege, spune Biblia este ca si cind le-ai fi incalcat pe toate.
Atunci Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau...pentruca nici un om...dar niciunul nu ar fi putut sa intre in cer doar prin tinerea chiar si cu cea mai mare strictete a poruncilor. Intreaba pe un preot si-ti va spune. Noi toti citim aceeasi Biblie si unele lucruri le interpretam diferit. Dar Mintuirea cu totii sintem de acord...pentruca este clar ca vine doar prin jertfa Domnului Isus.

Facerea de bine, faptele bune sint roada Duhului Sfint. Cind sintem copii lui...indiferent ce religie am fi - vorbesc in contextul crestin, trebuie sa facem fapte demne de numele ce-l purtam si astfel chiar si numai un pahar de apa dat cuiva In Numele Lui Isus va fi rasplatit...dar salvarea vine doar prin credinta in Isus Christos si nu prin fapte.

Nu pun la indoiala faptele bune a lui MJ ca a facut si milostenii ...sinu il judec sensul ca spun eu exact unde este acuma: in iad sau rai, ca asta nu e treaba mea ci e treaba lui Dumnezeu. Pot insa sa invat din greselile lui si ele au fost multe...

Uite...Biblie vorbeste despre greselile lui Adam, Avraam, Moise, David, chiar si Sf Petru cind s-a lepadat...si spunindu-le greselile ne-a dat sansa sa invatam ca oamenii sint pacatosi-chiar si cei mai buni dintre ei...si ca Dumnezeu ne iarta daca ne cerem iertare si ca exista intoarcere din starea cea mai grea de pacat- ca Dumnezeu iubeste pe pacatos si nu vrea pieirea Lui ci il vrea cu el in rai.

David a fost un curvar si un ucigas- treaba cu Betsheba, mama lui Solomon...si totusi Dumnezeu ajunge sa-l numeasca om dupa inima Lui.

Nu spun ca ortodoxii fac bine sau rau ca nu-l vorbesc pe mort de rau. Eu zic ca ar trebui sa fim si mai buni chiar si sa nu-i vorbim de rau pe oameni cit sint in viata...asta poate i-ar ajuta chiar mai mult ...

Imi pare bine de discutie. Ne da sansa tuturor sa invatam. Fraza "de morti numai de bine" este o fraza frumoasa, dar nu este Biblica.
Cele zece porunci sint:
1.Sa nu ai alti Dumnezei, sa nu-ti faci sau sa te inchini la altcineva decit Dumnezeu. Sa nu iei numele Domnului in desert. Tine Sabatul, Cinsteste pe tatal si pe mama ta, sa nu ucizi, sa nu preacurvesti, sa nu furi, sa nu marturisesti strimb - sa nu minti, sa nu poftesti casa aproapelui tau sau nevasta sau robul sau boul lui.

Despre judecata a vorbit Domnul Isus...El a spus "sa nu judecati ca veti fi judecati" si "cu ce judecata judecati, veti fi judecati".
..............

Sa ai un weekend placut Niko...

LeeDee P. said...

Rodica, imi plac tare mult trasaturile tale de condei care fac din orice fapt cotidian ( fie el moartea lui Michael Jackson sau o banala sedinta de manichiura ) o lectie de viata ! Si cred ca este mare nevoie sa invatam o data diferenta dintre a-ti judeca aproapele si a discerne intre bine si rau - Dumnezeu ne-a dat minte nu numai pentru a invata mult si a avea o slujba banoasa, dar si pentru a discerne ( vazand ce se intampla in jurul nostru ) pana unde este viata decenta si de unde incepe lacomia, de exemplu ...