16 July 2010

CASCADA PISOAIA

Vidra, Cascada Pişoaia. Rezervaţia peisagistică Cascada Pişoaia se află pe un prag stâncos de calcare cristaline , încadrată într-o pădure de fag şi arbori izolaţi de răşinoase.Căderea de apă se realizează de la cca.18 m înălţime, cu un front de despletire a firului apei de 25 m pe abruptul stâncos pe care se scurge. Formaţiunile calcaroase măresc spectaculozitatea in zona. Aria protejată are o suprafaţă de 2.5 ha.
Cascada Pişoaia se află în comuna Vidra, sat Nemesi, pe Arieşul Mic, la confluenţă cu pârâul Slatina, în imediata apropiere a drumului DJ 762 Mihoieşti-Avram Iancu. Se află în versantului drept al Arieşului Mic, vis-a-vis de Dealul cu Melci.
 Apele din zonă fiind bogate în calcar acoperă totul cu depuneri, şi dau naştere la numeroase formaţiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase
Din aceste tufe calcaroase localnicii confecţionează cruci care pot fi văzute lângă biserici sau dealungul drumurilor, sau taie cărămizi cu ajutorul cărora îşi împrejmuiesc casele.  Până nu ajungi fix lângă ea nu-ţi dai seama cât de frumoasă e. Este o cădere verticală de 18 m, cu un front de despletire a firului apei de 25 m pe abruptul stâncos pe care se scurge.  Daca esti sensibil la frumusetea ce a creat-o Dumnezeu, nu poti sa nu fi impresionat de imprjurimile care sunt cu adevarat deosebite. Pe paltoul pe care mergi circa 500 de metri de la sosea dupa ce ai traversat Ariesul mic, e o linste si o pace tocmai buna dupa vacarmul zilelor trepidante de la oras. Doar din cand in cand cate o pasare trece ratacita prin apropiere. Pe masura ce te apropii de cascada ii auzi  zgomotul si dupa masura intensitatii iti dai seama ca te apropii de ea. Dupa ce mergi pe potecile generoase si urci lin dintr-o data vezi cascada in toata frumusetea ei asezata intr-un peisaj captivant.


2 comments:

elena marin-alexe said...

M-ai plimbat pe incantatoare meleaguri de mare frumusete.Multumesc Rodica, superbe locuri a creat Dumnezeu pentru noi.

Luli said...

Minunata cascada si incantatoare peisajele oferite de imprejurimi.
Numele ei mi-a trezit amintiri foarte placute intrucat ,PISOI ,ma alinta fiul meu.